Stationsgebouw Zevenbergen

Contact

Stationslaan 1 a
4761 BG Zevenbergen
Plan je route
Stationsgebouw Zevenbergen

Het stationsgebouw in Zevenbergen stamt uit 1854 en is gebouwd in een Neoclassicistische stijl in opdracht van de ‘Socité Anonyme des Chemins de Fers d’Anvers à Rotterdam’.

Als het op één na oudste treinstation van Nederland vertegenwoordigt het Stationsgebouw in Zevenbergen de geschiedenis van het treinvervoer in West-Brabant. De eerste spoorlijn die Brabant met het noorden van Nederland verbond via Moerdijk. Economisch van belang voor de bietsuikerindustrie en de groei van Zevenbergen als forensengemeente rond 1970. Als zodanig is het herkenbaar bewaard gebleven als een 'Waterstaatsstation'.  Het station is gelegen aan de in 1855 gereedgekomen spoorlijn van Antwerpen naar Rotterdam en is nagenoeg identiek aan dat te Oudenbosch.

Het object is zeldzaam omdat het - samen met het station van Oudenbosch - dateert uit de pioniersfase van de spoorlijn Antwerpen - Rotterdam en het merendeel van de oorspronkelijke gebouwen langs de oudste spoorlijnen van vóór 1860 in ons land is verdwenen. Het gebouw werd gebruikt als woonhuis.

Locatie