Polderroutes in Moerdijk

Passie en liefde voor streekproducten

Met passie voor onze streek en de liefde voor streekproducten hebben wij drie polderroutes: de Ruigenhilse, de Oude Appelaarse en de Bloemendaalse polderroute. Elke fietsroute verbindt diverse streekwinkels en andere toffe locaties aan elkaar. Daar zijn wij maar wat trots op!

Elke polder heeft een eigen verhaal en een eigen karakter. Op elke routeflyer staat tekst en uitleg over het ontstaan van de polder naar welke de route vernoemd is. Zo nemen we jou graag mee in het ontstaan van onze regio én naar al het lekkers uit onze streek.

Ruigenhilse polderroute

(download in pdf)

Van ruig natuurgebied begin 16de eeuw naar een ingepolderd gebied vol kreekjes rondom het nieuwe dorpje Ruigenhil, het huidige Willemstad. Willem van Oranje versterkte het dorp Ruigenhil tot vestingstad. De omliggende Ruigenhilse polder behield zijn naam en werd een belangrijk wapen in strijd tegen de Hollandse vijand.

De fietsroute door de Ruigenhilse polder voert je langs de leukste locaties vol lokale lekkernijen. Al genietend van het uitgestrekte polderlandschap ontdek je ook mooie plekjes, zoals het bijzondere fort De Hel en vestingstad Willemstad.

Oude Appelaarse polderroute

(download in pdf)

Als aanwaspolder bestond de ‘Oude Appelaar’ uit een door natuurlijke aanwas ontstaan gors. De polder werd al in 1597 bedijkt. De Oude Appelaarse polder had een sterke link met het dorp Fijnaart, dat eerder was weggevaagd door de Sint Elisabethsvloed. Zo liep de oorspronkelijke haven van Fijnaart al door het oude gors en later door deze polder.

Fietsend door de prachtige Tonnekreek, langs havens en de unieke Keenesluis ontdek je de Oude Appelaarse polder. Stop onderweg bij de aangewezen streekwinkels en geniet van de lekkernijen. De route eindigt in vestingstad Klundert waar de oude contouren van de vesting nog goed zichtbaar zijn en diverse terrassen je uitnodigen voor een hapje en een drankje.

Bloemendaalse polderroute

(download in pdf)

De creatie van deze polder had nogal wat voeten in de aarde. Pas na een flinke discussie tussen de Heren van Breda en die van Zevenbergen kwam de polder in 1555 tot stand. De polder werd bedijkt en de uitwatering liep in eerste instantie op de rivier de Moye Keene. Inmiddels verloopt de uitwatering via de Bloemendaalse Vliet en het bijbehorende gemaal.

De Bloemendaalse polderroute brengt je naar maar liefst negen locaties vol lokale lekkernijen. Onderweg geniet je van de uitgestrekte polders en ontdek je locaties als Huize Bloemendaal of velden vol kippen waarvan jij de verse eitjes kunt scoren!

Stap op je fiets en ontdek het zelf!

De routes zowel online als op papier gratis verkrijgbaar. Hierboven kun je de route gratis downloaden. Ook op onze routepagina vindt je de routes terug met daarbij alle locaties op een rij. Via Route.nl kunnen fietsers op pad aan de hand van deze website en app. De routes volgen zoveel mogelijk het standaard knooppuntennetwerk voor fietsers.

Op papier zijn de routes verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties die op de kaart staan vermeld en bij de toeristische informatiepunten van Visit Moerdijk in Willemstad, Klundert en Zevenbergen. Ook andere ondernemers en toeristische locaties mogen de routes opvragen en verspreiden. Hoe meer fietsers, hoe meer vreugd!